Jumaat, April 01, 2011

bila semua bercerita tentang april fool...



dalam pale memasing mesti dah planning nak kenakan sape kan ??? nak kenakan mamat tue ker minah nie ??? sape lagi yang belom pernah kena nie ??? paling tak pon nak balas dendam kat orang yang kenakan dia masa april fool tahun lepas...

dulu masa keje kat ofis lama, bile 1 april je semua dah siap sedia... yang nak kenakan pon ada... yang nak elakkan diri dikenakan pon ada... memasing mencuba yang terbaek ni... memangla rasa seronok tengok orang laen kena... gelak bagai nak rak... siap bagi idea kat membe macamane cara nak kenakan orang tue... bak kata orang jadi batu api... bile rancangan tue berjaya, dialah yang paling suka...

bile april fool terkena kat dia, terus nak emo... marah tak tentu pasal... muncung panjang sedepa... dia kenakan orang bole pulak kan ??? amboi amboi amboi... rileklah bro... kata april fool... bergurau sendalah katakan... kalo tak bole bergurau, sile duduk surau...

tapi rasanya tak perlulah korang nak berapril fool ni... lebih lebih lagi di hari jumaat yang mulia ni... banyak lagi keje berfaedah yang bole dilakukan... korang tahu tak asal usul april fool ???

- sejarah april fool -

____________________________


" Setiap tahun 1 April disambut sebahagian besar masyarakat dunia sambil 'menipu' orang lain dengan alasan untuk berseronok. Kebiasaan membohongi rakan dan anggota keluarga ini dikatakan bermula di Perancis, kemudian tersebar ke England dan Scotland, lalu ke Amerika ketika berlaku perpindahan orang Eropah ke sana. Sehingga kini ada pula segelintir daripada umat Islam yang jahil dan terpengaruh dengan budaya songsang, turut mengamalkan budaya pelik ini... "

petikan dari berita harian :
- Keberkatan Jumaat 'vs' kejahilan April Fool -


p/s : salam jumaat...


;']

15 comments:

NiSha berkata... [Reply]

mmg jahil kan saper sambut April fool.. allah ciptakan semua hari ade berkahnya tersendiri.. kenapa mesti ade ade FOOL day kan..

Liza @ Adzriel AB berkata... [Reply]

memang tak suka betul dgn april fool ni.

http://adzriel.blogspot.com/2011/03/dontt-play-fool-on-april-fool.html

senyumSOYA berkata... [Reply]

april fool rasanya hari dimana islam di perlekehkan or sumething.. saya tak sure... sama2 kita muhasabah diri...(^^~

cik gege berkata... [Reply]

jom boikot April fool!=)

qasehraihan berkata... [Reply]

tak pernah terfikir pun pasal april fool..
hai kawan..mksih dtg blog saya..

zieha hisham berkata... [Reply]

tak payah lah nak ber-april fool segala nehh . kenekan membe time birthday ke , baru lah best HAHA =DD

risa berkata... [Reply]

jangan buat..takmo2..dah le hari ni hari jumaat kan kan kan...

Oshin jamel berkata... [Reply]

say NO to april fOOl!!!!

gedek! berkata... [Reply]

"The first of April is the day we remember what we are the other 364 days of the year." ~ Mark Twain

ariana's berkata... [Reply]

April fool..Say No to it..Tapi, Alhamdulillah, nampak dah ramai yang sedar sekarang..satu ketika dulu, ye..entah apa2..

mommylavender berkata... [Reply]

bile niat sekadar suke2...hanya mmbentuk memori mengerat sesama kawan mungkin manis..jadi kenangan, usah la pesungkan ke arah yang salah~ ape pun mommy tak penah lak rai kan

A'IM berkata... [Reply]

kadang-kadang melawak adalah ubat untuk menghilangkan stress tapi tak perlulah kaitakan dengan april fool..ini tak..melawak sikit cakap april fool..ape kejadah...melawak pun tak boleh ker

Rafi Nilhan berkata... [Reply]

ari ni 1 april? buakn ari jumaat ke?hahaa

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ berkata... [Reply]

xperlu lar nak berapril fool sangat..nape lar org kita suka ikut budaya orang lain?? xperlu kottt..


salam singgah dari mummy weiyda♥
nice entry!!♥
keep it up blogging!!♥
‎(◕‿◕✿)

Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

afiqazizan berkata... [Reply]

btol tu bro..tak perlulah kita sebagai umat islam nak berapril fool ni.