Rabu, Jun 01, 2011

percutian ke Bali - part 2 [akhir]


untuk percutian ke Bali - part 1, klik SINI

_______________________________

Sabtu - 21 Mei 2011

hari ke 3 di Bali... ari bangon lambat sebab malam tadi penat berkeliaran di kelab malam sekitar Bali.. opss... cadangnya nak bangon awal... tapi kol 9:30 pagi baru bangon...


10:15 pagi - sewa skuter yang ada kat Tune Hotels... aku cadangkan korang tengok keadaan moto yang korang sewa tu... kalo rasa tak berkenan, mintak tukar ke moto yang laen.. sewa dia murah je RP 50,000 untuk satu hari... kitorang sewa 2 moto je...


- tembamnyeeee -



10:30 pagi - sarapan dulu di sebuah gerai makanan muslim... menu pilihan aku - nasi putih, temp goreng dan sayur...

11 pagi - selesai bersarapan, kitorang gerak menuju ke sebuah kedai pakaian... Mak Cat nak amek baju-baju yang dia tempah... banyaklah jugak... oleh kerana wang tidak mencukupi, aku mintak tolong Mak Cat tukarkan duit... kebetulan Mak Cat pon nak pegi money changer... aku tukar RM 300 dan dapat RP 840 000... kemudian Abg Saari dan isteri dia sampai... sementara menunggu urusan jual beli Mak Cat selesai, kitorang berempat jalan-jalan kat sekitar kawasan itu...


- suasana pagi sabtu di Bali -


kalo kat Bali ni memang dah biasa dengar bunyi hon kenderaan... baek moto, kete, van atau lori... setiap saat mesti berbunyi... kalo kat Kuala Lumpur, terutama di pagi sabtu, kenderaan tak banyakkan ??? tapi kat Bali ni, aku tengok kenderaan banyak ye...




2:00 petang - bergerak menuju ke sebuah kedai menjual kraftangan yang murah... dorang panggil kedai Pak Lokman... kat sini banyak produk kraftangan berasaskan kayu... semua buat sendiri... yang penting murah... memang korang bole beli banyak, cuma masalah kalo nak mengangkut... agak lama dalam kedai tu sebab dia 3 tingkat...


- RM 35 ooo -


Pak Lokman ada 2 kedai... satu kraftangan dan lagi satu kedai aksesori... kat kedai aksesori, korang akan jadi rambang mata... korang bole beli cincin, gelang dan rantai dengan harga murah... cincin dan gelang dijual RP 5,000 sebjik... rantai aku tak tahu sebab aku tak beli...


- nak pilih cincin pon lebih 40 minit -

- gelang -

- tali pinggang -

- rantai -

5 petang - bergerak pulak menuju ke Kuta Beach... Mak Cat menjadi leader petang tu... petang tu kenderaan memang banyak terutama moto... ada pengalaman menarik di sini sampai tersesat... hahaha.. tapi Alhamdulillah, semuanya selamat... bile nak sampai di Kuta Beach, jalan sesak... ramai orang yang menuju ke situ terutama pelancong asing yang nak surfing kat situ... aku dan Eka mengambil keputusan nak jalan kaki je sementara En Izz dan Abg Saari pergi carik parking... Mak Cat dah lama sampai sebab kitorang kan sesat kejap tadi... masa kitorang sampai, matahari dah terbenam... kalo kat Kuta Beach ni, korang bole berurut... akan datang tukang urut menghampiri korang dan bertanya sama ada korang nak urut ke tak... kalo yang nak buat tatoo sementara pon bole...


- Hard Rock Hotel ni betul-betul mengadap Kuta Beach -

- matahari terbenam -


oleh kerana memasing dah lapar, kitorang singgah makan bakso di Kuta Beach... kat sini kena berhati-hati takot nanti korang termakan yang tak halal... kitorang serbu kedai bakso yang paling hujung yang ada kat Kuta Beach sebab penjualnya muslim... Mak Cat siap bertambah lagi...


- bakso yang sangat sedap -

- kita makan bakso dulu -


selesai makan bakso, kitorang singgah di satu salon untuk berurut... kat sini memang harga murah... urut satu badan hanya RP 65 000... kalo kat donwtown Cheras, RM 50 ok....


- 14045 -


8 malam - membeli belah kali terakhir di Bali sebab besok dah nak balik Kuala Lumpur... sempat aku borong beberapa cenderahati untuk di bawak pulang ke Malaysia...


10 malam - kitorang singgah lagi di Restoran Pawon Pasundan untuk makan malam... lupa nak bagitau, masa pertama kali Abg Saari dan isteri berbulan madu di Bali, dorang pon makan kat restoran ni...




11:15 malam - balik ke hotel... sampai je kat bilik, teros kemas barang sebab besok pagi dah nak balik ke Kuala Lumpur... jenuh jugak dok punggah beg nak sumbatkan smua barang... lepas abes kemas, sempatla tedo sekejap...


Ahad - 22 Mei 2011


3:30 pagi - check out dari hotel...

4:15 pagi - tiba di airport... kitorang lepak dulu sebab belom bole check-in lagi... kat sini kena beratur panjang bile nak check-in sebab ada 3 penerbangan laen... kalo tak silap ada yang ke Kuala Lumpur, Singapura... yang lagi satu aku lupa ke mana... kaunter untuk check-in pon 2 je yang bukak... nak ingatkan yang korang kena bayar duit tax airport sebanyak RP 150 000 seorang... jadi, simpanlah sikit duit ye... jangan dihabiskan untuk bershopping... dari airport nak ke pesawat, korang akan naek shutter bus...

6:30 pagi - pesawat berlepas bari Bali...

9:00 pagi - selamat tiba di LCCT...


p/s : terasa mahu ke Bali lagi...


16 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA berkata... [Reply]

wah!!

teringin rasanya nak ke sane..

ShafiqHashim berkata... [Reply]

Bestnya..
Nanti Jgn Lupa Beli Buah Tangan Kepada Semua Pembaca Blog Ini Ok..Haha

Mr feckry berkata... [Reply]

best siuttt..wa nak pi la..tahun depan

solomolo berkata... [Reply]

@nuyui a.k.a miss NUSHA sila pergi...

solomolo berkata... [Reply]

@ShafiqHashim banyak tu... post buah tangan dalam entri je bole tak ???

solomolo berkata... [Reply]

@Mr feckry beli tiket sekarang untuk tahun depan punye... silap2 bole dapat murah... aku cadangkan beli masa promosi bulan 8 nanti... silap2 bole dapat tiket pergi balik RM 50 je... selalu masuk website AA...

apik pehe berkata... [Reply]

wahh..apik dah lama teringin nak pegi bali..huuuu

solomolo berkata... [Reply]

@apik pehe takpe apik... kumpul duit bebanyak...

Nisa Sayakinie berkata... [Reply]

ehh2 , seronok gila ! nak pergi HM kt Bali juga lah nanti , *hee . .

solomolo berkata... [Reply]

@Nisa Sayakinie HM tu apa ???

Nisa Sayakinie berkata... [Reply]

honeymoon ~ ;D

gedek! berkata... [Reply]

banyak gambar!

rare!

solomolo berkata... [Reply]

@Nisa Sayakinie betol...

solomolo berkata... [Reply]

@gedek! sekali sekala je Uncle...

eclipsesweet berkata... [Reply]

wah.. best bangat..

ada duet nanti, nak pegi jugak laa.. :)

solomolo berkata... [Reply]

@eclipsesweet kalo dapat tiket flight murah, hotel yg tak mahal, rasanya dalam RM600 tu dah cukup...