Isnin, Mei 30, 2011

percutian ke Bali - part 1...



Jumaat - 20 Mei 2011


pagi yang sangat mendamaikan... terasa seperti malas nak bangun dek kerana keempukan tilam... bangun pagi, mandi dan menunaikan apa yang perlu... pengembaraan akan bermula sebentar lagi...

8:30 pagi - bergerak menaiki van untuk menyaksikan pertunjukan Barong... kami menyewa sebuah van berserta pemandu peribadi iaitu Pak Idunk... Ieka dan suami, Abg Saari pon ada... mereka berdua aku kenal di downtown Cheras... dari hari Isnin dorang dah ada kat Bali... mereka menginap gi Mentari...

9:00 pagi - tiba di Sari Wisata Budaya... hanya aku dan En Izz yang masuk tonton Barong... yang lain dah pernah tonton... bayaran masuk adalah RP 40,000 seorang... di entri yang akan datang, aku akan cerita lebih lanjut mengenai Barong...




- penari yang sangat mengasyikkan -


selesai Barong, singgah di warung berdekatan untuk bersarapan pagi... menu pilihan pisang gorng dan kopi Bali... enak banget deyh...



- bakso halal -


10: 45 pagi - meneruskan perjalanan ke Ubud... sepanjang perjalanan, korang dapat lihat kedai menjual kraftangan, lukisan, ukiran, perhiasan, lampu, produk kayu yang sangat menarik dan murah... bentuk rumah dan pejabat pon menarik...

12:15 tengahari - sampai di Kitamani... kami memilih untuk makan tengahari di Restoran Grand Puncak Sari... restoran ini halal dan mengadap gunung berapi... aku sempat merakamkan gambar berlatar belakangkan gunung berapi tu... lunch buffet adalah RP 70,000 seorang... 3 kali aku berulang alik ke meja buffet... haish...


- pemandangan yang cantik -

- hidangan yang menambat selera -


1:45 petang - singgah di sebuah kedai menjual buah-buahan... aku sebenarnya tertarik pada susun atur buah di kedai itu... sepanjang perjalanan dari Ubud ke Kitamani, korang akan nampak banyak gerai menjual buah... sempat kami merasa secara percuma beberapa jenis buah... terima kasih ya Buk... En Izz membli buah salak yang mana rasanya lagi sedap bari buah salak di Malaysia... Abg Saari pon cakap macam tu...




- pemandu peribadi kami Pak Idunk -


3:00 petang - kami sampai di Tegalalang... singgah untuk membeli produk kraftangan yang murah dan berbaloi... bayangkan 3 set cermin yang cantik bole dibeli dengan harga tak sampai RM 50 sedangkan di Malaysia, cermin itu dijual RM 300++ ... konsep di sini : tawar selagi bole... dan risau, di sepanjang jalan terdapat banyak kedai yang menjual barangan yang sama... tak dapat murah di kedai ini, korang bole pergi ke kedai itu... dan bila baru nak melangkah keluar dari kedai ini, gerenti tuan kedai akan memanggil korang... hahaha... kat sini korang akan jadi rambang mata untuk memilih dan membeli... nak senang, datang dengan van... senang nak mengangkut...


- bole dikatakan setiap rumah di Bali mempunyai pagar atau pintu masuk sebegini... menarik kan ??? -

- sebelum dan selepas -

- antara kedai kraftangan yang terdapat di Tegalalang -


- bukan untuk dijual -


4:20 petang - bergerak ke Tanah Lot untuk menyaksikan matahari terbenam... Tanah Lot merupakan satu destinasi yang sangat popular di kalangan pelancong jika datang ke Bali...

5:40 petang - sampai di Tanah Lot... ramai pelancong di sini tak kira pelancong tempatan ataupon pelancong luar negara... untuk pengetahuan korang, masa antara Bali dan Kuala Lumpur adalah sama... yang bezanya, pukul 6:30 petang di Bali dah macam pukul 7:30 malam di Kuala Lumpur... di sini ada banyak kedai menjual pakaian dengan harga yang murah... bayangkan satu seluar pendek 3 quater di Kuala Lumpur yang berharga RM49 satu, korang bole dapat semurah RP 50,000 untuk 2 pasang... iaitu lebih kurang RM 18 bersamaan RM 9 sehelai... sempat kami berborong di situ...




- ramaikan manusia ??? -

- matahari terbenam -

- 3 ekor burung hantu dari Malaysia -

- botak yang comel -

- kenangan di Tanah Lot -


8:30 malam - kami berhenti makan malam di Pawon Pasundan [Restoran Masakan Khas Sunda] ... restoran ini dicadang oleh Pak Idunk... bole pilih tempat duduk sama ada berkerusi ataupon bersila... tengok menu pon dah pening... mana yang kitorang tak tahu, pelayan yang akan jadi mangsa... aku memilih nasi goreng ayam dan ternyata pilihanku tepat... sedap ya amat... Alhamdulillah... untuk 6 orang makan, harganya RP 271,999...


- Pawon Pasundan -

-ruang makan yang santai -

- nasi goreng ayam + timbel komplit gepuk -


10:30 malam - kitorang tiba di hotel...


aktiviti seterusnya > kelab malam di Bali...


p/s : penatnya menaip dan edit gambar...

40 comments:

miss Fyqa berkata... [Reply]

wahh ke bali..

resepi popcorn ayam

achik ezam berkata... [Reply]

seronoknya!!!!!!!

Nur Hawa Mohd Zin berkata... [Reply]

pernah dapat email..ada satu pulau di Bali tempat perempuan mandi..ehem..ehem..

solomolo berkata... [Reply]

@miss Fyqa ye Buk...

solomolo berkata... [Reply]

@achik ezam memang seronok... rasa nak pergi lagi...

solomolo berkata... [Reply]

@Nur Hawa Mohd Zin nama pulau tu pls... ahahah...

k.h.a.l.i.l.a berkata... [Reply]

wahhhh.... best nye.... ^_^

solomolo berkata... [Reply]

@k.h.a.l.i.l.a [^_^]

Tehuzz berkata... [Reply]

seronok seyh dpt g BALI..

jom singgah dan bace:
majlis resepsi perkahwinan SY dan dan Emi di JB

jom like page ni:
Secret Propaganda

Bro ahmad berkata... [Reply]

thank,sharing wahhh best nya
bali..banyak pelancong australia kan kt sana,,bila nak pergi lagi ajak bro
kos keseluruhan habis berapa?

Mylady berkata... [Reply]

wah..seronoknya bercuti di Bali..senang or susah nak dapat makanan halal di bali ek?...

Maji_Rashid berkata... [Reply]

nice pics..sinngah r cnie...
da follow dah..

http://majirashid.blogspot.com/

mynameismy berkata... [Reply]

syioknyeeeee

qaseh johanna berkata... [Reply]

timbel komplit gepuk tu ape..??

**mekaseh sbb sudi sggh blog saye.. =)

pearl jade berkata... [Reply]

bestnyaaaa...teringin nak g sana..
byk btl tmpt awk gi..huhu
tp mmg awk rajin edit n taip
nk upload bagai..waa hebatt

solomolo berkata... [Reply]

@Tehuzz akan singgah nanti...

solomolo berkata... [Reply]

@Bro ahmad abes dalam RM600++

solomolo berkata... [Reply]

@Maji_Rashid tenkiu.. ;']

solomolo berkata... [Reply]

@mynameismy memang syiok...

solomolo berkata... [Reply]

@qaseh johanna ntah tapi sedap...

solomolo berkata... [Reply]

@Mylady senang nak cari makanan halal kat sini...

solomolo berkata... [Reply]

@pearl jade itu pon ada tempat mnarik yg tak dapat pergi sebab cuti tak lama...

sue perbs.. berkata... [Reply]

teringin nak g bali jugak.. pasal barong tu.. sjenis tarian kan? first time tngk barongan mase abg sy kawen. .. nk tngk gak same tk jawe kat sane ngan msia ni..nanti citerkan ye pasal barong tu..

solomolo berkata... [Reply]

@sue perbs.. yup... nanti akan diupdate pasal barong...

Zue Zoey berkata... [Reply]

bestnye! zue baru je sekali ke over the sea. itu pun ke Singapore. hehehe

Elle Elyssa berkata... [Reply]

bestnya pergi bali. nak tunggu part 2 pulak

solomolo berkata... [Reply]

@Zue Zoey kos tak mahal pon Zue... nak murah beli tiket flight masa AA ngah promosi... silap-silap bole dapat tiket RM50 pergi balik utk 2 orang...

solomolo berkata... [Reply]

@Elle Elyssa tunggu tau...

Sal Saari berkata... [Reply]

syokkan dapat g holiday..
dah lama kepingin nak ke bali

solomolo berkata... [Reply]

@Sal Saari kumpul duit bebanyak pastu pegi ok...

Rahmah Ram Ram berkata... [Reply]

wahhh..seronok ye en solomolo bercuti di bali ..terasa macam nak pergi pulak time time cuti sekolah ni...ermm...

solomolo berkata... [Reply]

@Rahmah Ram Ram bole je tapi takut tiket flight mahal... rasanya bulan 8 atau 10 nnt AA akan buat promosi... tempah masa tu untuk cuti tahun depan... dapat murah...

aida4eva berkata... [Reply]

wahhh..syoknyaaa..teruja tengokk

aritu dah tgk promosi 10sen AA ke bali ni, rm6 je sehala..tp pikir2 balik, kne wat passport lagi, nak g jln2 nek ape lagi..wuuu~ T__T

risa berkata... [Reply]

weeeeeeeeeeeee...sangat2 menggoda tuh
bila nak pegi neh..adoii

Honey Barney berkata... [Reply]

NK PEGI JUGAK..NAK PEGI JUGAAAKKK..

solomolo berkata... [Reply]

@aida4eva murah tue...

solomolo berkata... [Reply]

@risa mmang menggoda kak... hahaha...

solomolo berkata... [Reply]

@Honey Barney pegi tau...

Afifah Azizan berkata... [Reply]

waduh waduh sih ...
suka bangat tmpt itu kok...
HAHA ! syoq laa dia ...HEE >,<

solomolo berkata... [Reply]

@Afifah Azizan suka banget kamu ya...