Sabtu, Jun 04, 2011

bila hon berbunyi di Bali...



sesapa yang pernah pergi ke Bali pasti dah tahu bagaiman cara pemanduan kat sana... sangat mengerikan ok jika dibandingkan dengan Malaysia... tapi tak pulak aku nampak eksiden sama ada yang kecil atau yang besar... kat Malaysia ni, tiap-tiap mesti ada kemalangan...

kat sana cara pemanduan agak pelik sikit... sama ada untuk motor atau kete... dan korang jangan terkejut kalo korang dengar bunyi hon sepanjang masa korang memandu kat sana... tak henti-henti kot... kat Kuala Lumpur korang hanya akan dengar bunyi hon kalo kete belakang bengang ngan kete depan yang drive kate ala-ala berbulan madu... moto pulak jangan cerita, memang mengerikan...




tapi kat Bali, bila dorang nak memotong kenderaan yang berada di depan, dorang akan bunyikan hon... kiranya nak bagitau kenderaan kat depan mintak ke tepi sikit sebab dorang nak memotong... tapi kalo korang bawak moto pon lembap, memang haruslah korang kena hon... even kalo kete nak memotong moto pon hon akan berbunyi... dan begitu jugaklah sebaliknya... aku rasa kalo kat Kuala Lumpur, dah lama bergaduh kot... tak tue pon tunjuk jari tengah terus...

tapi masa kat Bali bukan aku yang drive moto... aku hanya jadi pembonceng... En Izz yang jadi pemandu... mula-mula memang terasa agak bengang jugak sebab inilah kali pertama En Izz bawak moto kat Bali... banyak kali jugakla aku dengar mulut dia berbunyi setiap kali kenderaan kat belakang hon... sabau jela...

lagi satu, kat Bali dorang sentiasa bagi signal kalo nak ke kiri atau ke kanan... tak kiralah kete murahatau kete mahal... kalo kat Kuala Lumpur, susah nak tengok kenderaan bagi signal terutama yang drive kete-kete mewah... berlagak sungguh !!!~


p/s : sewa moto murah kat Bali... bole dapat RP 40,000 untuk 24 jam...

24 comments:

i'm ezza haniza berkata... [Reply]

oo..sewe2 moto tu tukang ojek kan...

****kaki sinetron ni..hahahaha

solomolo berkata... [Reply]

@i'm ezza haniza ye keot... hahaha...

nabila saat berkata... [Reply]

BW lepas tgk AF separuh akhir..hehe

solomolo berkata... [Reply]

@nabila saat yeay... mesti best konsert akhir nanti...

Izzat Nazmi Saiful Bahri berkata... [Reply]

belum pernah ke Bali lagi... heee

kalau kt KL... kereta tak bagi signal lepas relaks je terus masuk line.. mmg perkara biasa....

pernah kena mcm tu... nak bersepah jugak la masa tu... hahah~

solomolo berkata... [Reply]

@Izzat Nazmi Saiful Bahri memang scary mary kat Kl ni... kena praktiskan pemanduan berhemah...

bella_bumbum berkata... [Reply]

yeah betol. sy dah pergi. lagi lagi kalau dekat bandung ka jakarta ka. kalau hari kerja jem bukan main. kete rapat2 ya ampunnn. tapi xcdent takda la banyak mcm kat sini.

solomolo berkata... [Reply]

@bella_bumbum tuela... walau jem macamane pon, takde eksiden...

zacky786 berkata... [Reply]

haru biru.. asyik kena hon jer.. huhu

Rozuan Ismail berkata... [Reply]

macam haru biru jer trafik diorang.mesti bising sebab bunyi hon je

puanbee berkata... [Reply]

oo pergi bali ker..haaa pemandu malaysia bukan tk nk bg signal je ...petak kecemasan kuning tuk beri ruang org lintas tu pun depa tak bg ruang sengal2 belako

solomolo berkata... [Reply]

@zacky786 tau takpe ye... bikin hati panas je...

solomolo berkata... [Reply]

@Rozuan Ismail memang pon... bingit pon ada...

solomolo berkata... [Reply]

@puanbee pemandu Malaysia terlebih berhemah maslaahnya... hahaha...

нαηιмQαtяυηηα∂α berkata... [Reply]

murahnya sewa motor kat sana.. pemandu malaysia tak payah nak cite pun orang tau betapa "berhemahnya" dorang.. tapi pernah la jumpa a few yang baik hati, bagi lintas bila tengok kita dah lama tercongok tepi jalan tu walaupun belum lampu merah lagi.. tabik toing2! =)

IMANSHAH berkata... [Reply]

kat india walau sesak macam mana pun, honlah yg menjadi medium komunikasi..ok je takde eksiden teruk2

solomolo berkata... [Reply]

@нαηιмQαtяυηηα∂α yang tu memang susah nak jumpa...

solomolo berkata... [Reply]

@IMANSHAH kena praktikkan kat Malaysia...

senyumSOYA berkata... [Reply]

stuju!!

sewa Innova kat area jogja murah gak..hehehhe.. (^^!

solomolo berkata... [Reply]

@senyumSOYA betul tu...

Nour Akmal berkata... [Reply]

lain negara lain budaya nya..
ka sne mmg suka ko bunyikn hon..huhu

solomolo berkata... [Reply]

@Nour Akmal kat Malaysia ni bile dengar bunyi hon, semua orang pandang pelik... kat sana boleh hon sepanjang masa... hahaha...

Nor Suhaiza berkata... [Reply]

ekceli tu la pemanduan yg selamat.nk ptong knderaan dpn pon bnyikan hon.tp kat malaysia ni lain.xbole kna hon.hon skit je mula la nk angin dg kereta yg hon tu.sndri salah xsdar...
pape pon malaysia best ;)

solomolo berkata... [Reply]

@Nor Suhaiza Malaysia memang best...