Khamis, Jun 09, 2011

bakat yang pupus...



dulu ingat lagi... masa sekolah rendah, akula orang yang paling suka bila bab melukis dan mewarna... Sekolah Rendah Kebangsaan Kampung Baru... tu nama sekolah rendah aku... 1991 sampai tahun 1996... adik ngan abang aku pon sekolah kat situ...

bila masuk bab pendidikan seni, aku paling suka... sebab selalu dapat A... bila masuk pertandingan melukis poster dan mewarna dalam sekolah, mesti selalu menang... selalu jugakla lukisan aku terpampang kat board sekolah... cikgu-cikgu pon selalu puji...

teringat masa satu pertandingan melukis poster... sepupu aku dok kat sebelah aku... yang aku hangin tu, lukisan dia lebih kurang sama ngan aku... budak-budak lain pon cakap yang lukisan kitorang nampak sama... yang berbeza hanyalah warna... bengang pon ada masa tu... tapi tidak mengapa, sebab lukisan aku menang.. yeay !!!~

yang paling best, ada sorang minah ni... dia ni bolela melukis... dia ada sorang kakak atas dia... aku ngan akak dia ni selalu berentap kalo sekolah anjurkan pertandingan melukis... tak dia no satu, aku nombor satu... adik dia ni satu kelas ngan aku... kalo melukis pada waktu dan saat itu, lukisan dia tidak beberapa cantik... tapi kalo cikgu suruh lukis kat umah dan hantar keesokan hari, lukisan dia mesti cantik... last2 kantoi... rupanya dia mintak tolong akak dia yang lukiskan...

tapi tu dululah, masa sekolah rendah... sekarang ni memang bakat seni aku dah pupus sepupus pupusnya... aku dah tak reti nak melukis... kalo lukis gambar beruk jadi orang takpe... kang lukis gambar orang, jadi gambar beruk... tak ke haru???

kalo dalam berblog ni, kalo bole janganlah nak meniru sangat ye... bukannya tak bole, tapi biarlah berpada-pada... janganlah semuanya korang nak tiru... apa perasaan korang kalo ada orang tiru korang ??? mesti tak syiok kan ???


p/s : woii tiru kah ???

32 comments:

Sunah Mohammad berkata... [Reply]

cepat lukis sakura cepat!

meniru jangan, tapi amek jadi panduan untuk hasilkan yang lebih baik...

solomolo berkata... [Reply]

@Sunah Mohammad nanti kalo lukis sakura, jadi bunga matahari... maczmane ???

jelly merah berkata... [Reply]

tangan keras..tak pandai lukis...lukis org lidi pon comot jek T_________T

solomolo berkata... [Reply]

@jelly merah samalah... ;'[

shahrihan berkata... [Reply]

sy suka melukis gak dlu2...
tp skrg dh lama xmelukis..xtau la jd ape lau melukis skrg kn.. :)

solomolo berkata... [Reply]

@shahrihan cuba try lukis pastu post gambar kat blog...

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ berkata... [Reply]

ca pulak dulu xminat melukis...skang terbalik..minat lukisan..minat photography..huhu

aque berkata... [Reply]

hahaha mmg x de bakat dr kecik sampai beso bab2 melukis mewarne ni...

kalo ayah jd mangse tlg lukiskan mase sekolah dulu keh3..

solomolo berkata... [Reply]

@♥CiK DuYuNG [Ca]♥ kira oklah tu...

solomolo berkata... [Reply]

@aque haha... mesti ayah teror melukis kan ???

rara pinkmafia berkata... [Reply]

hehehe tu lah,bakat melukis ni kena asah.kalo tak asah,sume hilang.kalo tak mst u dh jd pelukis terkenal skrg.hehee

Shehan Ismail berkata... [Reply]

my blog wish tq for u.. http://shehanzstudio.blogspot.com/2011/06/penghargaan-buat-bloggers.html

solomolo berkata... [Reply]

@rara pinkmafia tuela pasal... satu kerugian di situ...

solomolo berkata... [Reply]

@Shehan Ismail thanks Mommy.. terharu dah ni... ;']

tikin berkata... [Reply]

cepat ! lukis tikin ..haha..nk tgk jd ape kalau solomolo lukis tikin..heheheh ;)

puanbee berkata... [Reply]

tiru apa dalam blog ni ? copy paste kot dik..
akk dulu pun pandai buat lukisan tapi laa nih tgn keras giler .. tulisan pun tk cantik manatak nya tgn asyik belatih tekan keyboard aje ..huhu

solomolo berkata... [Reply]

@tikin takmola... kang kalo jadi lain, naya je... haha...

solomolo berkata... [Reply]

@puanbee hah... lebih kurang macam tu le Puan Bee... latihan keyboardla yg wat akak femes skrg... hihi...

farahin nasir berkata... [Reply]

lebih kurang r ngan sejarah idup ceq nie ha.. time tadika mmg no satu jer..tp sejak2 sekolah menengah, ilang trus seni2 nie.. huhuhu..

:)

nak panjang ke pendek tetttt

solomolo berkata... [Reply]

@farahin nasir tau takpe... kalo tak mesti kita dah jadi pelukis terkenal kan ??? hahaha...

pwincess Lov3y dOv3y berkata... [Reply]

time skola dulu tak suke melukis...sebab kalau lukis jerk mst kena kutuk..

Rozuan Ismail berkata... [Reply]

ruginya kalau bakat tu hilang.patutnya kena asah sampai besar.

b a m b a m ' s berkata... [Reply]

bakat tuh anugerah lar..takkan hilang..malah makin bertambah kalau di asah..kita jek yang nak atau tak untuk kekalkan.. :)

solomolo berkata... [Reply]

@pwincess Lov3y dOv3y adatla tue ...

solomolo berkata... [Reply]

@Rozuan Ismail tuela pasal... memang rugi...

solomolo berkata... [Reply]

@b a m b a m ' s tangan ni dah makin kaku kalo pegang kaler pensel...

Metz bUjang berkata... [Reply]

hahaha bujang suka melukis tapi setiap kali lukis dapat c jaa adehh

solomolo berkata... [Reply]

@Metz bUjang kira ok jugakkan dari dapat E ???

AdyBudika berkata... [Reply]

patot la aku tak pernah dapat update dari ko..hadoi...rupanya blog ko dah termis dari blog aku..sorry2..follow!!!1

solomolo berkata... [Reply]

@AdyBudika alkisahnya... patutla pelik je tengok kat follower ada muka Abg Ady... hahaha... tQ...

afiqazizan berkata... [Reply]

pandai melukis..wow..kalau fiq lak memang takde bakat melukis..haha.

solomolo berkata... [Reply]

@afiqazizan masa sekolah rendah je FiQ... skrg ni dah hancus...