Ahad, Mac 13, 2011

majlis meriah tapi...



tentu k0rang pelik teng0k tajuk enrty nie kan ???
majlis ape ye yg meriah tue ye ???
majlis makan malam ???
majlis bersunat budak kecik ???
majlis perjumpaan semula a.k.a reuni0n ???

tet !!!~


semua jawapan di atas salah...


jawapannya : MAJLIS PERKAHWINAN...


kenapa ya ??? bukankah majlis kawen tue bagus ??? memangla bagus... benda baek... bukannya benda tak baek... tapi perhati bet0l bet0l... dalam majlis kawen tue p0n dah ada banyak majlis... terutamanya dalam masyarat melayu... kalo tak silap ada 6 peringkat... pening tak ???

  1. merisik
  2. meminang
  3. bertunang
  4. akad nikah
  5. berinai
  6. perkahwinan a.k.a persandingan

bukan nak k0men pasal benda tu semua, cuma nak k0men tentang perlaksanaannya... tue belum mas0k bab berg0lok gadai tanah, barang kemas mak lagi... berhutang jangan cakap... kan membazir tue... zaman sekarang nie, rasanya perlaksanaan sesebuah majlis kawen lebih kepada menunjuk-nunjuk... nak bermegah-megah... terutama kal0 bab nak mendapat tittle perkahwinan 0f the year... majlis kawen paling meriah... majlis kawen paling melet0p kebab0m... kononnya nak dicanang satu kampung yang majlis kawen anak dia yang paling grand... k0nonnya lah...


pelamin anganku musnah...


yang peliknye bile sesetengah golong0n mengatakan yang perkahwinan itu adalah isu peribadi... dat0 datin tuan puan, dalam islam dah mengatakan yang perlu dihebahkan kepada masyarakat sekeliling bila anda berkahwin ye... bukan dis0rokkan... buat benda baek p0n nak s0rok ke ??? laenlah kal0 buat benda jahat... takkan lah kal0 kena tangkap khalwat ngan majlis agama baru nak cakap "eh, yang tue laki/ bini i...kit0rang dah kawen dah"... bagi aku cuma ada 3 sebab utama sebab g0longan tue cakap kawen nie isu peribadi...

1. kawen kat thailand...
2. tak bini kedua, mesti yang ketiga 0r keempat a.k.a madu...
3. pasangan d0rang bukan s0meb0dy...


bab turun naek mahkamah... seret 0rang tue... seret 0rang nie...mas0k suratkhabar tue faham-faham sendiri ye... bak kata orang "masa bercinta, masa kawen semuanye cantik, semuanya wangi...bile dah bercerai, amek k0...wachaaaa !!!~"...




perhatian : ampun maaf dipinta kal0 ade yang terasa...
penulisan di atas adalah pendapat peribadi...


____________________________

untuk maklumat lanjut, b0le klik link kat bawah...

Warisan Budaya Malaysia

Perkahwinan Dalam Islam

Perkahwinan Menurut Islam



p/s : tenghari kang nak gi shah alam, ada undangan majlis perkahwinan...


;']



22 comments:

Wahida Nasution Thakhrim berkata... [Reply]

kat kedai majlis berinai tu kira optional.. tapi kebanyakkannya tak buat..

perkahwinan perlu dihebahkan.. bukan apa nanti kalau jumpa tak la timbul syak curiga.. tambah2 kes couple dgn org lain tapi kahwin dgn org lain..

Puan Kutu berkata... [Reply]

tu la smua orgnk wat majlis kawen grand2..klu mampu tak kesahlah..klu tak mampu siap tanggung hutang!

mommylavender berkata... [Reply]

tu sbb kite kena ukur baju kat bdn sendiri...jgn kt tubuh orng kg lak..tu yg ongkos lepas kawen bolos..hee~

solo molo berkata... [Reply]

Wahida Nasution Thakhrim : bet0l tue...kawen p0n nak s0r0k-s0rok ker ???

solo molo berkata... [Reply]

Puan Kutu : kal0 hutang ngan bank takpe...kal0 hutang ngan al0ng??? wa talak b0le t0long w00...

solo molo berkata... [Reply]

mommylavender : yg nie tepat...k0t2 kal0 saiz badan tue L, jgnla perasan nak pakai saiz S plak...

SiS NaD berkata... [Reply]

NiCe eNTRy... i LoiKe!~ (^_____^)V

solo molo berkata... [Reply]

SiS NaD : tenkiu u...

Cik Ila berkata... [Reply]

baik buat simple je.nnti duit boleh simpan pegi honeymoon,duit hantaran pn bleh simpan buat honeymoon jugak,lagi bagus rasanya.hahaha.lps kawin la time couple plg sweet brbanding couple sblum kawin.haha..

salam perkenalan.cik ila jumpa kt innit td..

storyfromme berkata... [Reply]

buat majlis tu biar la bersesuaian dengan budjet. tak susah di kemudian hari nanti :)

NiSha berkata... [Reply]

kalau elok buat majls kawin biarlah yg termampu..sbb lepas kawin lagi banyak nak pakai duit.. asalkn org tau kita dah kawin..
so nnti x la tiba2 dah jadi isteri org kne pinang plak.. parah kan..
wat per nak sorok.. kan benda baek..
satu la sifat manusia ni lain macam..
bila x kawin sbuk tanya.. bila nak kawin.. dah kawin nnti dia tanya plak.. bila nak ade anak.. dan akan ade jer persolan dlm kehidupan.. smpai org tu mati kot barui dah x tanya lagi dah..

Qamarul berkata... [Reply]

haha terbaik...

So Shy Lady berkata... [Reply]

oooo nk g kenduri ker tu...?

bls kunjungan...thanx ;P

solo molo berkata... [Reply]

Cik Ila : nie mesti kal0 kawen dah plan macam2 utk h0neymoon kan???

solo molo berkata... [Reply]

storyfromme : bet0l tue...ala kadar jer...memangla 0rg cakap kawen sekali seumur hidup...tapi manalah tahu kan...

solo molo berkata... [Reply]

NiSha : pandai-pandai empunya diri tue jawab semua s0alan...

solo molo berkata... [Reply]

Qamarul : hahaha...

solo molo berkata... [Reply]

So Shy Lady : baru balik kenduri nie...

tengku ashran berkata... [Reply]

membazir duit je buat grand..
drpd buat grand,
apalah salahnya kalau duit tu sedekah kat org miskin..ada jugak faedah..
bila kita jadikan isu,
diorang bagi alasan,

"sekali seumur hidup"

Wahida Nasution Thakhrim berkata... [Reply]

oops.. typing error.. bukan kedai tapi KEDAH.. maaf yea..

solo molo berkata... [Reply]

tengku ashran : idea yg bernas...kan best kal0 majlis kawen tue, panggil anak-anak yatim...dapat jugak pahala...

solo molo berkata... [Reply]

Wahida Nasution Thakhrim : padanla masa mula- mula baca k0men tue macam pelik sket...