Rabu, Mac 30, 2011

kecik-kecik dah kedekut ???



kisah ini terjadi di depan mata sendiri... bole dijadikan pengajaran kepada ibu bapa dalam mendidik anak-anak tentang pentingnya berkongsi a.k.a tidak kedekut... sharing is caring...

si abang berumur 6 tahun dan si adik berumur 5 tahun... memasing dengan perangai tersendiri... ala, dah nama pon budak kecik, tentu banyak kerenah dan ragam dorang kan...

aku selalu perhatikan yang si ibu memberi makan sorang sebiji epal... epal bersaiz sebesar penumbuk budak sekolah berumur 11 tahun... besar kan ??? apa salahnya di potong sebiji buah epal tue kepada 4 bahagian dan letak dalam piring... suro si abang dan si adik makan bersama-sama... bermaksud sorang 2 potong... lebih jimat dan tidak membazir... betolkan ???

terbaru, si ibu menghulurkan biskut chipsmore bersaiz kecil kepada si adik dan memesan untuk kongsi bersama si abang... si adik punyelah berkira nak kongsi ngan si abang... itupon setelah dipaksa oleh si ibu, baru si adik bagi...



aku tengok si abang hanya amek 3 keping biskut dan masih ada baki lebih kurang 7 keping kat situ... tetibe si adik menjerit dan menangis sekuat hati... abes dilemparkan baki biskut chipsmore tue ke lantai... sampai begitu sekali...

aku terkedu... baru berumur 5 tahun dah kedekut... sesama abang sendiri pulak tue... aku cuba bayangkan bile dah besar dan meningkat dewasa... aku tak salahkan budak-budak tue... sebab dah diajar sejak kecil untuk tidak berkongsi... lagipon aku tengok si ibu lebih memanjakan yang si adik... bahaya kalo dibezakan anak-anak...


p/s : sharing is caring...


;']

13 comments:

Qaseh dalia adelia berkata... [Reply]

sebab tu ibu bapa mainkan peranan..kena ajar anak2 dr kecik.. bukan setakat aspek agama tapi nilai2 murni yg kene ada

asyrafNAKjadiLEBIHbaik berkata... [Reply]

budak2, biase la tu, nak yg exclusive, semua pun mahu exclusive.

maybe ade pendekatan lain yg mak bapak depa nak serapkan, just not that particular time, rite

maybe kat umah, or perkara2 lain. kan kan kan

but hopefully they can play the role la kan

@qaseh dalia

aspek2 agama & nilai2 murni tu terpisah/berbeza ke?

mcm pelik je statement tu...
(no offences)

Gen Fujita berkata... [Reply]

Most of those things memang bermula dari rumah, dari mak bapak sendiri.

aniswany berkata... [Reply]

semua tu atas diri parent tu kan,parent yg telalu ikut sgt perangai mengada2 anak tu dari kecik ,nnti besar ..hmm pham2 la anak tu jd mcm mna.

LIKE entry nih ;)

diyana berkata... [Reply]

kalau adik beradik pon dah berkira..nanti bila dah besar, dengan ibubapa macam mana pulak?kena didik lagi si kecil tu..haissh...

Wahida Nasution Thakhrim berkata... [Reply]

mak ayah memang kena mainkan peranan utama dalam hal ni.. mana boleh lebihkan si adik walaupun dia tu adik.. kira si abg tu bagus la tak bolot sebab dia faham konsep kongsi tu.. kalau tak ditangani awal2, makin melampau la si adik tu..

b a m b a m ' s berkata... [Reply]

budak2 mmg cenggituh.. kekadang kecik2 pon dididik jgn kedekot.. tp dah besar pon jd kedekot gak..teeheeee~

abg mengalah ngan adek normal ler tuh.. jgn adek yg beralah ngan abg..ewah2... hehehehe..

ape2 pon.. sharing is caring!! :P

Fizalinolie berkata... [Reply]

Yup! That true.. Sepatutnya budak2 didik dari kecil untuk belajar konsep berkongsi... Tengoklah, dunia hari ini. Ramai yang berjaya, tapi kedekut untuk berkongsi ilmu bagaimana mereka memperolehi kejayaan...

AdiSuda berkata... [Reply]

lapo chpsmore plak dah..nyamm..hehehe..tak heran la..tp tuh la..nk wat cm mna..dah d ajr cm tuh..hai la dunia

eqbalzack berkata... [Reply]

kembali ektif berblog ke bro? hehe

afiqazizan berkata... [Reply]

ni mesti ikut perangai ibu bapa masa kecik2 la ni.

auctions berkata... [Reply]

bdk 5 tahun...mungkin perangai nakal je tue...

Zue Zoey berkata... [Reply]

Alamak! Tahap kronik ni... belum betul2 tengok dunia ni... huhu... Kena didik anak2 dengan sifat murah hati kan? :)